Στον αέρα το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης

Στον αέρα το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στο Νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11033/03.06.2010

Προς Υπουργό:

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Στον αέρα βρίσκεται το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης, μετά την πρόθεση του ΑΣΕΠ να μην εγκρίνει την ανανέωση καμίας σύμβασης στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί αποκλειστικά όλα τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό. Τα έργα αυτά είναι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, οι μονάδες βιοαερίου σε Ταγαράδες και Μαυροράχη, τα τρία περιβαλλοντικά πάρκα στο Δερβένι, την Θέρμη και τους Ταγαράδες και το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Είναι προφανές ότι η διακοπή στη λειτουργία αυτών των έργων, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης εργάζονται 115 μόνιμοι και 185 συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν την 31 Αυγούστου. Η  μη ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο σύνολο του έργου, αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας και στο νέο σταθμό μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να μεριμνήσει του θέματος, καθώς οι συμβασιούχοι αυτοί δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η ανανέωση των συμβάσεων αυτών των ατόμων είναι επιβεβλημένη, καθώς αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό για τις συγκεκριμένες υποδομές του έργου διαχείρισης απορριμμάτων. Συνεπώς, η μη ανανέωσή τους σημαίνει δυσλειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από την 1η Σεπτεμβρίου, μη διαχείριση των απορριμμάτων και μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε απέραντη χωματερή.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό;

Απάντηση Υπουργείου